Wat kost een veranda

Een veranda voegt echt iets toe aan de beleving van huis en tuin. Toch blijft het in veel gevallen een behoorlijke investering. Prijzen lopen uiteen van € 1000,- tot € 9000,-, maar kunnen eigenlijk zo hoog oplopen als u wilt—óf juist niet. Zaken die de prijs beïnvloeden zijn onder andere:

Materiaal

Hout is over het algemeen het goedkoopst, met een onderverdeling waarbij lariks en douglas hout het goedkoopst zijn, gevolgd door hardhout en eikenhout. Aluminium is iets duurder. Vaak wordt dit voor een strakke uitstraling gepoedercoat, zodat het in verschillende kleuren kan worden uitgevoerd. Dit maakt de prijs hoger. Kunststof veranda’s zijn het duurst in aanschaf, maar vragen weinig tot geen onderhoud en zijn zeer duurzaam.

Dak

Ook het dak kan zo duur als u wilt. Dakpannen zijn over het algemeen het goedkoopst, gevolgd door PVC platen en glas. De prijs van het dak varieert met maatwerk, de keuze tussen een plat dak, nok, of schuin dak. Ook het huis waaraan de veranda moet worden bevestigd speelt een rol (rechte muur, ronding, hoek etc.).

Vergunning

De kosten van een omgevingsvergunning verschillen per gemeente, afhankelijk van de legeskosten die zij rekent. Check altijd bij uw gemeente of u een omgevingsvergunning nodig hebt, of kijk op www.omgevingsloket.nl. Uw leverancier kan meehelpen als dat nodig is.

Afwerking

Luxe goten, gecoat aluminium, glazen zijwanden, terraswarmers… ze zorgen voor veel comfort, maar drijven de kosten op. Binnen en/of buiten zonwering kost ongeveer € 100,- per vierkante meter. Maatwerk veranda’s zijn altijd duurder dan standaard fabrieksonderdelen of bouwpakketten.

Installatie en montage

Het goedkoopst is uiteraard het doe-het-zelf bouwpakket. Heeft u vaker fundering gelegd, de waterafvoer op riolering aangesloten en genoeg professioneel gereedschap in huis, dan kan dit een prima keus zijn. Let wel, u ontvangt op dit alles dan geen montage garantie. De vakman rekent in veel gevallen een uurtarief. Dit lijkt soms prijzig, maar hij of zij werkt vaak sneller dan u zelf kan. Neem daarom de vrije dagen die u op uw werk opneemt mee in uw berekening.

Onderhoud

Ongeverfd hardhout moet ieder jaar in de olie worden gezet. Geverfd hout moet om de paar jaar worden nagekeken en opnieuw geverfd. Meestal is dit niet moeilijk of zwaar werk, maar het kost wel wat. Kunststof en aluminium zijn onderhoudsvrij: even schoonmaken met wat water is genoeg.

Bijkomende kosten

Plaatst u de veranda zelf, dan moet u hoogstwaarschijnlijk materiaal en gereedschap huren. U kunt de veranda zelf ophalen, of laten brengen. Laat u alles aan de vakman over, reken dan op voorrijkosten, BTW en montagekosten. Afval wat overblijft—bijvoorbeeld omdat de tuin is aangepast—moet netjes worden afgevoerd (dit kunt u ook zelf naar de milieudienst brengen).

Offertes aanvragen

De keuze voor een veranda is niet in één dag gemaakt. Oriënteer u goed op de markt en vergelijk de geboden prijs en kwaliteit zorgvuldig. Dit doet u door het aanvragen van een offerte bij verschillende aanbieders. Dit kunt u doen door het invullen van het offerte aanvraagformulier op Offerteveranda.nl.